Reactie van het Gelders Archief op het bericht "Fouten in Blauwe naamlijsten DTB" (met toestemming geplaatst).
(â–º Lees eerst het oorspronkelijke bericht)

-------------------------

Arnhem, 12 juli 2011

Geachte heer Baneman,

Hartelijk dank voor uw felicitatie, uitgebreide reactie en ondersteuning door de oproep om fouten aan ons te melden. Enkele zaken zou ik graag willen nuanceren door ze uit te leggen.

Een deel van de geconstateerde fouten berust op de interpretatie van de naam die het betreffende veld in de database gekregen heeft. Deze benaming wordt uitgelegd in zoekinformatie. Voor zover dit nog niet voldoende is gebeurd vullen we deze uitleg uiteraard graag aan met extra informatie over de betekenis achter de benaming van de inschrijvingen.

In de papieren lijsten waren alle personen en rollen in een inschrijving van elkaar afgesplitst tot een index op persoonsnamen. Bij de totstandkoming van de database zijn een aantal aannames gedaan, met als doel de gegevens per persoon te kunnen tonen in de context van de volledige inschrijving, om het zoeken te vergemakkelijken. Deze aannames blijken in de praktijk niet geheel foutloos, hoewel er in de aanloopfase nacontrole van de gegevens heeft plaatsgevonden op basis van een steekproef. Dergelijke structurele fouten in het koppelen van gegevens (bijvoorbeeld zoals aangegeven in het geval van een huwelijk) zullen zeker door ons gecorrigeerd gaan worden. Ik roep de lezers van uw forum dus ook graag op om bij de controle op fouten met name dergelijke structurele fouten aan ons door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij correctie zullen dergelijke fouten voorrang krijgen. Gezien de grote hoeveelheid reacties is het voor ons niet altijd mogelijk u een persoonlijk bericht te sturen. Ik hoop dat u daarvoor begrip kunt hebben.

Waar mogelijk zijn de fouten (zo'n 200.000 in getal) die al gemaakt zijn bij het indexeren (wat ruim dertig jaar geleden heeft plaatsgevonden) uit de database gefilterd (in geval van b.v. de vermelding van een onjuist DTB-nummer of een verkeerde regel of pagina bij een ingeschrevene) en apart gezet voor latere controle of via een script hersteld (in geval van duidelijke typefouten als het afwijken van de datum van één van de ingeschrevenen op één cijfer ten opzichte van de andere genoemden op de betreffende pagina en regel).

In alle gevallen raden wij overigens bezoekers van onze site aan om gegevens te verifiëren. Belangrijkste controlemiddel voor de juiste interpretatie van de gegevens is uiteraard de oorspronkelijke bron. Interpretatieverschillen over de transcriptie leiden al gauw tot verschil in mening over de juiste spelling van een naam, datum of plaats. Bovendien speelt, zeker bij onderzoek in DTB's, de historische context een grote rol bij het vaststellen van familierelaties. In veel gevallen is de enige manier om juistheid te controleren nader onderzoek te doen in de bronnen zelf of in aanvullende bronnen.
In veel gevallen blijkt een interpretatieverschil over schrijfwijze de oorzaak van een foutmelding. Juist om die reden wordt er voorrang gegeven aan het scannen en koppelen van de doop-, trouw- en begraafboeken boven de controle van incidentele foutmeldingen. Over enige tijd zullen de scans gekoppeld worden aan de inschrijvingen en online in te zien zijn.

Het Gelders Archief staat uiteraard open voor uw reacties en wensen op deze en andere databases met historische persoonsgegeven. Ik nodig u dan ook graag uit om te reageren via de weblog van het Gelders Archief of via e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gelieve foutmeldingen op een inschrijving te sturen via de reactieknop bij de betreffende inschrijving. Uiteraard volgen wij ook reacties op genealogiedomein andere internetpagina's.

Met vriendelijke groet,

Joost Salverda
Manager collectie Gelders Archief


Register Leenaktenboeken

Register op de leenaktenboeken van het Vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen - Kwartier van Zutphen - 14e - 18e eeuw
Lees verder…

Boekbespreking

Verhalen over de familie Lettink – Boek geschreven door Albert Lettink
Lees verder…

Hengelo (Gld) - Een beerput die geen doofpot werd - Boek geschreven door Alice Garritsen
Lees verder…

Hengelo (Gld) - Schatten uit het Historisch Verleden - Boek van Marian Kruijt

Geërfden Bredevoort

Het Archief van de Drost en Geërfden van Bredevoort - Kerspelen Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk - Periode 1608-1794 - is per 27 september 2014 geheel digitaal te raadplegen - 9164 digitale scans.
Lees verder…

Scans Burgerlijke Stand

Afbeeldingen van akten Burgerlijke Stand - De Achterhoek en de Liemers
- Geboorten
- Huwelijken
- Overlijden
- Periode 1811...1950
Lees verder...

Oude kranten - online

De Graafschap-bode
Lees verder...

Transcripties maken

Een onverwacht plezier.
Lees verder...

Overzicht DTB-registers

Vermeld in de blauwe klappers.
Lees verder...

Cursusboek Genealogie

Ik zoek mijn stamboom uit, u ook? Cursusboek familiegeschiedenis.
Lees verder...

Trefwoordenboek

Verzameling van woorden en begrippen voorkomend in Doop -, Trouw - en Begraafboeken en andere Genealogische bronnen, door Dumont, André - Oss
Bekijk de 5e editie 2012.

Achterhoek - Verponding

Afbeeldingen van de verpondingskohieren van de Graafschap Zutphen, periode 1643...1651
Afschrift Kreijnck
Lees verder...

Who's Online

We hebben 240 gasten en geen leden online